1. >Uutiset
  2. >Parasta ennen -merkintä ja viimeinen käyttöpäivä: tietoa elintarvikkeiden päiväyksistä

Useimmissa elintarvikkeissa on päiväysmerkintä. Päiväyksiä on kahdenlaisia:

1. Parasta ennen -päiväys on merkitty pakkaukseen. Se on merkitty säilöttyihin tuotteisiin (valmisruokiin, kastikkeisiin), kuiviin ruoka-aineisiin (jauho, sokeri, palkokasvit, pasta ja riisi) sekä pakasteisiin. Ne ovat siis tuotteita, jotka on erilaisten säilöntäprosessien avulla stabiloitu kestämään pidempään. Parasta ennen -päiväys sijaitsee tavallisesti pakkauksen kannessa, sivussa tai alla.

2. Viimeinen käyttöpäivä ilmoittaa päivämäärän, jonka jälkeen tuote ei enää kelpaa elintarvikkeeksi. Se on määritetty vain tuoreille, helposti pilaantuville elintarvikkeille. Tällaisia ovat liha, kala, jogurtti ja muut maitotuotteet sekä valmisruoat ja -salaatit. Kaikki tuotteet, joissa on vettä, ovat herkkiä ja mahdollisesti haitallisia terveydelle sen jälkeen, kun ruoka alkaa pilaantua ei-toivottujen bakteerien vuoksi.

Entä jos viimeinen käyttöpäivä on mennyt ohi?

Se on yksinkertaista. Tuotteet, joiden viimeinen käyttöpäivä on mennyt, on poistettava hyllyiltä. Putkiloihin pakattuja ruokia ja valmiiksi leikattuja tuoreita vihanneksia ei myöskään saa syödä viimeisen käyttöpäivän jälkeen, sillä tällöin ne voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Kuivissa tuotteissa (riisi, pasta, linssit ym.) ja säilykkeissä, joiden parasta ennen -päiväys on ylittynyt, ei ole todellista terveysriskiä, mutta ruoka on saattanut menettää laatuaan maun, koostumuksen tai ravintoarvojen osalta.

Säilykkeet voivat säilyä pakkauksissaan jopa vuoden ajan parasta ennen -päiväyksen jälkeen, kunhan ne säilytetään kuivassa ympäristössä ja pakkaukset ovat ehjiä. Jos tuotteen pakkaus on pullistunut, sisältö haisee avattaessa oudolta tai näyttää epätavalliselta, älä syö sitä! Sama koskee pakasteita, jotka voidaan myös syödä parasta ennen -päiväyksen ylittymisen jälkeen, kunhan ne ovat pysyneet koko ajan jäässä eivätkä ole sulaneet välillä.

Hyvä tapa vähentää ruokahävikkiä on tarkistaa viimeiset käyttöpäivät. Tiestikö, että jokainen eurooppalainen heittää vuosittain pois keskimäärin 173 kg * ruokaa?

* Lähde