Eläköön makea rapea maissi!

Tämä Amerikan mantereelta löydetty viljalaji alkoi menestyä nopeasti myös Euroopassa. Eläinten ruokintamaissi ja ihmisravinnoksi tarkoitettu makea maissi ovat eri asioita. Maissi on mehukasta ja ihanan rapeaa keitettäessä - siitä voi myös valmistaa popcornia. Maissia kasvatetaan ensin ruukussa ja sen jälkeen avomaassa, ja se vaatii paljon vettä. Kun nämä vihreät jättiläiset kasvavat kesän aikana, ne luovat tervetullutta varjoa muille vihanneksille. Sesongin aikana osa maissin tuottajista myy tuoretta maissia suoraan pellolta pakastettavaksi. Maissin valmistus on helppoa. Poista lehdet, pese tähkä, levitä päälle voita ja paista uunissa tai grillaa. Sitten voit nauttia makeaa, terveellistä maissia suurina paloina.

Reseptit ovat sekä keveitä että herkullisia.

Korkea hiilihydraattipitoisuus (6-kertainen proteiinipitoisuuteen verrattuna) on antanut maissille ansaitun maineen ravitsevana ja vähäkalorisena ruokana (vain 106 kcal / 100 g). Vähäinen rasvapitoisuus (alle 2 g/100 g) ja gluteenittomuus tekee maissista täydellisen valinnan moniin resepteihin. Se on tärkeä osa perinteistä, monien opiskeluajoilta tuttua tonnikalasalaattia, jossa on riisiä ja tomaatteja. Helppo ohje on hienontaa haarukalla tonnikala purkista kulhoon, sekoittaa joukkoon 2 rkl majoneesia ja noin 35 g maissia, maustaa suolalla ja pippurilla sekä koristella ruohosipulilla. Monet tykkäävät valmistaa ja säilyttää herkullista tonnikalasalaattia Tupperware-rasiassa kevyenä ja terveellisenä työpaikkalounaana. Suosittua on myös lisätä maissia kikherne-pestosalaattiin, tai chili con carneen. Helpon ja terveellisen välipalan lapsillse saat sekoittamalla maissia, kotitekoista majoneesia, surimia ja mausteita. Toinen hyvä idea on tehdä maissidippi ranskankermasta, maissista, chilistä ja limetistä.

Maissia valmiissa sekoituksissa ja minimaissina.

Kokeile kalapullia maissilla, ne maistuvat mahtavilta! Kanadassa asuvilla amerikanintiaaneilla on resepti, jossa survotusta maissista valmistetaan liha- tai kalapohjainen sagamité-keitto. Kokeile myös minimaissia salaatissa yhdessä kirsikkatomaattien, säilöttyjen paprikoiden ja palmunydinten kanssa. Palmunydin on rapeaa ja mietoa, jonka makeassa maussa on pähkinöiden, puun ja parsan vivahteita. Minimaissia löytyy suolaliemeen tai etikkaan säilöttynä. Niitä voi syödä pikkelinä tai alkupalana chorizoviipaleiden, oliivien ja juustopalojen kera. Voit myös kokeilla niitä kanavoileivässä salaatin kera tai mausteisessa naudanlihawokissa ja nauttia monista eri mauista. Lisäksi maissia voi käyttää leivonnaisissa, kuten banaani- ja maissimuffineissa.

Katso kaikki helpot maissireseptimme täältä

Lue lisää vihanneksistamme